2014. január 10., péntek

Palántanevelő üvegház - a palánták új otthona (Day 25)

Talán még időben bekerültek a palánták egy fóliával bélelt kartondobozba, ahol mesterséges fényben úsznak. Néhány kis magonc nagyon megnyurgult, de vannak amelyek még nagyon kicsik, és elkezdhetnek a palántanevelő dobozban fejlődni. Hamarosan pedig nekilátok az újabb turnus ültetésének - most, hogy van számukra hely.

De hogyan is készült el a palántanevelő doboz?

Hozzávalók:

- 5 rétegű kartondoboz (80x60x60 cm méretben)
- fényvisszaverő fólia
- szigetelőszalag töménytelen mennyiségben
- energiatakarékos izzók (E27 foglalattal, 6500K színhőmérséklettel)

A kartondobozok közül megpróbáltam a legnagyobbat választani. Nem is volt könnyű a szállítása:

1. lépés: szállítás
A dobozt ezt követően összeszereltük, majd előkészítettük a szerszámokat a folytatáshoz.

2. lépés: szerszámok előkészítése

A harmadik lépésben a doboz aljára fényvisszaverő fóliát ragasztottunk. Aláhelyeztünk még egy adag szivacsot is, nehogy a fólia áteressze a nedvességet.

3. lépés: fólia a doboz aljára

A doboz oldalára és tetejére más típusú fólia került: mylar fóliának hívják és a felületére eső fény 98 százalékát visszaveri! Mindemellett még a hőt is remekül tartja. Nem olcsó mulatság, de kicsit több mint két méter elegendő egy óriás kartondoboz kibélelésére.

4. lépés: mylar fólia felragasztása

Ezt követően jön a doboz legfontosabb része, a világítás felszerelése. A növények növekedéséhez nem elég a szobai izzók fényhőmérséklete, legalább 6500 kelvines izzókat / fénycsöveket kell alkalmazni. 2 darab energiatakarékos, 20 wattos izzó lett felszerelve a keltetőház tetejére, és középen egy harmadik izzónak hagytam még helyet (mely egy kifejezetten növekedést serkentő piros/kék fényt sugárzó LED lámpa lesz).

5. lépés: keltetőház-világítás
A fényforrás magassága a doboz tetejére felszerelt henger segítségével nagyon könnyen állítható, így követni tudom a növények növekedését.

Jelenleg így nézünk "miki":
6. lépés: beköltözés az üvegházba

Ha valaki tud a dobozkának egy jó nevet, akkor ne tartsa magában. Nem üvegház, mert kartondobozból van. Nem melegház, mert nem a meleg a lényeg, hanem a fény (és a páratartalom).

Legyen csak palántanevelő :) Remélem hamarosan beszámolhatok az első tapasztalatokról.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése